Suomi100 – Linnoituksen sydäntalvi

suomifinland100-tunnus_sininen_rgbSuomesta tuli itsenäinen valtio 6. joulukuuta 1917. Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi. Se vaalii Suomen vahvuuksia, kuten tasa-arvoa ja demokratiaa. Juhlavuosi antaa mahdollisuuden ymmärtää mennyttä, kokea vuosi yhdessä ja luoda suuntaa Suomen tulevaisuuteen.

kuvaketta näpsäyttämällä Suomi100-sivustolle

Linnoituksen Sydäntalvipäivä 4.2.2017 kuului osana Luonnon päiviin ja on osa Suomi100-ohjelmaa. Tapahtuman järjesti Lappeenrannan kuvataidekoulu linnoituksessa toimivien tahojen sekä muiden yhteistyökumppanien kanssa.

Tapahtuman keskiössä oli Katariinantorille rakennettu yhteisöllinen jäälinna ja kuvataidekoululaisten toteuttamat jääveistokset linnoituksen alueella.

Linnoituksen Sydäntalvi 4.2.2017 Lappeenrannassa
Lappeenrannan kuvataidekoulun neljän ryhmän oppilaat veistivät Linnoituksen Sydäntalvi-tapahtumapäivän aikana jääveistoksia Lappeenrannan linnoituksen alueelle koulun opettajien ja jäätaiteilija Kimmo Frostin ohjauksessa. Jääveistosten aiheina olivat Suomen luonto ja eläimet sekä linnoituksen alueen historia.
Tapahtumaan valmistauduttiin huolella: sekä oppilaat että opettajat osallistuivat tammikuussa järjestetylle jäänveistoa käsittelevälle luennolle jossa käytiin läpi jäänveiston mahdollisuudet, tekniikat, työvälineet ja työturvallisuus. Luennolta saatujen eväiden pohjalta oppilaat suunnittelivat ja toteuttivat seuraavien viikkojen oppituntien aikana 1:4 pienoismallit savesta. Tapahtuman taiteellinen asiantuntija jäätaiteilija Kimmo Frosti valitsi pienoismalleista 10 toteutettavaksi. Valintaan vaikuttivat muoto ja sen vaihtelevuus, vaikeusaste ja aiheiden monipuolisuus ja sopivuus ympäristöön. Jäänveistoon osallistui kolme perusopetus 6-ryhmää (n. 12 v.) sekä yksi syventävien opintojen savi/muotoilu työpajaryhmä (n. 13-18 v.). Sydäntalvi tapahtumapäivänä 4.2., samaan aikaan jääveistosten kanssa, Katariinan torille linnoitukseen tehtiin koulun opettajien johdolla yhteisöllinen jäälinna, jonka jäätiiliä kuvataidekoululaiset olivat ahkerasti etukäteen jäädyttäneet.
Kaikkien veistosten materiaalina oli jäädytetty metrinkorkuinen jääharkko (1mx0,5mx0,25m) jota oppilaat työstivät käsin talttojen ja sahojen avulla. Veistokset valaistiin värivaloin ja illan pimetessä ne tulivat upeasti esille. Valaistut jääveistokset saavuttivat suosiota kaupunkilaisten keskuudessa näyttävyydellään ja taidokkuudellaan, ja iltaisin veistoksia käytiin ihailemassa ja kuvaamassa sankoin joukoin! Linnoituksen Sydäntalvi-tapahtuma tarjosi kuvataidekoululaisille mahdollisuuden tutustua jäänveistoon uutena tekniikkana ja tapana ottaa Linnoituksen ympäristöä haltuun taiteen keinoin. Toivottavasti tapahtumasta tulee jokavuotinen perinne!